ÖĞRETİM ÜYELERİMİZ DEPREM BÖLGESİNDE İNCELEMELERDE BULUNMUŞTUR

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ’NDEN SİVRİCE DEPREMİ İNCELEMESİ Fakültemiz İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Dr. Öğretim Üyesi Hilal MEYDANLI ATALAY, Dr. Öğretim Üyesi Hakan ERDOĞAN, Dr. Öğretim Üyesi Serkan ENGİN ve doktora öğrencisi Sezer AYNUR’dan oluşan çalışma grubu, 24 Ocak 2020 tarihinde merkezi Elazığ’ın Sivrice ilçesi olarak açıklanan 6.8 büyüklüğündeki depremin etkili olarak hissedildiği Malatya ve Elazığ illerinde, depremin yol açtığı hasarları gözlemlemek, sahadan veri toplamak ve teknik destek sağlamak amacıyla 30 Ocak–1 Şubat 2020 tarihlerinde üç gün süre ile incelemelerde bulunmuşlardır. Öğretim üyelerimiz ilk olarak Malatya ili Pütürge İlçesi’nde görevlendirilen Arguvan kaymakamı Sayın Abdullah ŞAHİN’i ziyaret etmişlerdir. Kaymakamlığın bilgilendirmesi ve yönlendirmeleri ile Pütürge ilçesi ve çevre köylerde meydana gelen deprem hasarlarını yerinde incelemişlerdir. Çalışma grubu, incelemelerin ikinci gününde Elazığ şehir merkezinde oluşan deprem hasarları hakkında bilgi edinmek amacıyla Fırat Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ragıp İNCE, bölüm öğretim üyeleri ve İnşaat Mühendisleri Odası Elazığ Temsilcisi Hıdır KAYA ve yönetim kurulu üyeleri ile görüşmeler gerçekleştirmişlerdir. Son olarak öğretim üyelerimiz depremin merkez üssü olarak belirtilen Sivrice ilçesinde incelemelerde bulunmuş Sivrice Kaymakamı Sayın Mustafa GÜL ile görüşerek bölge hakkında bilgiler almış, bölgedeki vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerini iletmişlerdir. Yapılan incelemelerde, projesiz, ruhsatsız ve mühendislik hizmeti almadan inşa edilen yapılarda yoğun hasarların meydana geldiği belirlenmiştir. Deprem yönetmeliği kriterlerine göre projelendirilen ve yapı denetim mevzuatı uygulanarak inşa edilen binaların hedeflenen performans seviyesini sağladığı, depremden hemen sonra kullanımına devam edildiği gözlenmiştir. Depremde ağır hasar almış binaların ise yıkım çalışmaları devam etmektedir.